Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
Als je gaat scheiden, moet je veel regelen. Probeer samen afspraken te maken over de echtscheiding, bijvoorbeeld over de kinderen. Sowieso moet je afspraken maken over de verdeling van je spullen en de woning. Kom je er samen niet soepel uit? Je kunt dan de hulp inroepen van een mediator of advocaat.
Ook wij kunnen je helpen je financiële zaken in goede banen te leiden. We helpen graag, met raad en daad, bij de hierna volgende onderwerpen. Het is vaak verstandig hier een onafhankelijke derde bij te betrekken.
Bij een huwelijk en geregistreerd partnerschap zijn er veel (financiële) zaken vastgelegd - in deze brochure van de overheid wordt dat alvast uitgelegd.
Als je samenwoont en uit elkaar gaat, kun je in je samenlevingscontract nagaan welke afspraken je onderling hebt gemaakt.
Volgens de wet heb je na een huwelijk of geregistreerd partnerschap recht op partneralimentatie. Dit geldt niet voor wie alleen samenwoonden.
Zijn er kinderen? Dan wil je ook voor hen goede afspraken maken over financiële kwesties en meer: een bezoekregeling, mogelijk co-ouderschap, schoolkeuzes en gezondheidszaken. En inkomensregelingen.
Let op: de tegemoetkomingen voor schoolkosten, heffingskortingen, kindgebonden budget en huurtoeslag gaan naar één ouder. Hetzelfde geldt voor de kinderbijslag. Neem afspraken die je hierover maakt op in het ouderschapsplan
Welke aanspraken heeft je ex-partner op jouw pensioen - naast het eventuele partnerpensioen? En andersom?
Bezit je samen met je ex-partner een koophuis dan ben je vaak ook samen verantwoordelijk voor de hypotheek. Dat heet hoofdelijke aansprakelijkheid. Wil één van jullie in het huis blijven wonen? Dan moet de ander uit die hoofdelijke aansprakelijkheid worden ontslagen. Daarvoor moet de bank of geldverstrekker meewerken en dat kan alleen wanneer de achterblijvende partner voldoende inkomen heeft.
Wat is van wie? Verdeel jullie (gezamenlijke) bezittingen en schulden en leg de afspraken hierover vast in een convenant.
Ga na welke gevolgen de scheiding heeft voor je belastingaangifte en -teruggave. Denk aan fiscaal partnerschap, alimentatie, enz.
Had je of krijg je recht op toeslagen?
Welke verzekeringen heb je samen (zoals een levensverzekering)? En welke verzekeringen heb je nu individueel nodig?
Via de onderstaande links vind je aanvullende nuttige informatie. Raadpleeg ons als je vragen hebt.
Sommige uitdrukkingen over geldzaken kom je niet elke dag tegen. Onze financiële begrippenlijst legt de meeste daarvan alvast uit en beantwoordt enkele veel gestelde vragen. Nog iets niet duidelijk? Aarzel niet en neem direct even vrijblijvend contact op.
Als je een huis koopt, moet je rekening houden met allerlei kosten, naast de koopprijs. Denk hierbij aan de kosten voor het verbouwen en inrichten van je huis en de verhuizing. Maar er zijn ook de zogenaamde aankoopkosten, zoals de rekening van de notaris en ons hypotheekadvies.
Bij een ‘hypotheek’ leen je geld voor het aankopen van een woning. Deze geldt daarbij als onderpand. Dit zogenaamde ‘hypotheekrecht’ biedt de geldverstrekker meer zekerheid dat de lening kan worden terugbetaald. Hij verkrijgt via een hypotheek namelijk het recht om je woning te verkopen als jij de hypotheeklasten niet meer betaalt. In dat geval is er sprake van een executieverkoop. Daarnaast wil de geldverstrekker veelal ook een pandrecht.
Steeds meer mensen denken na over zonnepanelen en isolatie of andere energiebesparende maatregelen. Wanneer je wilt gaan verduurzamen, gelden er ruimere mogelijkheden voor een hypotheek. Met het Energiebespaarbudget mag je namelijk tot 6% bovenop de woningwaarde lenen. Oók met NHG.
Kopers van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. Dat maakt de aankoop van een woning voor hen een stuk goedkoper. Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen, betalen 2%. Beleggers gaan 8% betalen. De overheid wil met deze maatregelen starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt. De overheid heeft hiervoor een handige 'infographic' gemaakt. Hieronder vind je daarover extra informatie.
Het Nederlands belastingstelsel is opgedeeld in drie zogenaamde ‘boxen’.
Voordeel van een eigen woning is, dat je in Box 1 de betaalde hypotheekrente mag aftrekken van je inkomen. Daar tegenover staat dat je het ‘eigenwoningforfait’ erbij moet optellen. Toch levert dat per saldo vaak een fikse teruggave op.
bel ons op
?????
Stuur een mail naar
?????
Bezoek ons op
?????
Ma t/m vr : 09:00 - 17:30
za t/m zo : Gesloten
In de avond uren op afspraak
Vleugel Hypotheken kan je te woord staan in het Nederlands, Engels en Duits
Kifid | 300.017884 |
AFM | 12047819 |
KVK | 80701825 |